10 saker du inte visste om Saint Martin

För två veckor sedan var jag på ett pressevent där jag fick lära mig mer om den karibiska ön Saint Martin (eller Sint Maarten på nederländska). Jag har själv inte besökt ön ännu, men jag måste erkänna att de vita sandstränderna och det turkosa havet fick mig att fundera på om det inte vore dags att damma av baddräkten snart. Dessutom är Saint Martin en riktig gastronomidestination – vilket tilltalar en foodie som mig!

Men vad vet du egentligen om Saint Martin? Här kommer tio roliga/spännande/intressanta fakta om Saint Martin som jag nyss har lärt mig!

1. Saint Martin har 1 miljon besökare per år, men det bor bara 90.000 invånare på ön. De allra flesta besökarna kommer via kryssningsfartyg, men det går direktflyg från Frankrike och Nederländerna varje dag.

2. Det bor 120 nationaliteter på ön, så även om franska och nederländska är officiella språk, så pratas all världens språk.

3. Du besöker en ö, men samtidigt två länder! Den norra delen av ön tillhör Frankrike (och EU!), den södra delen är ett autonomt land i kungariket Nederländerna. Du reser gränslöst mellan den nederländska och den franska delen av ön.

4. På den nederländska sidan av ön är antiller gulden den officiella valutan, på den franska sidan är det euro. US dollar fungerar dock överallt.

5. Det finns väldigt få all-inclusive-hotell på ön, till skillnad från många andra karibiska öar. Visst låter det lite härligt? Jag ser framför mig att bo på ett litet och familjärt hotell och äta ute på olika små restauranger varje kväll.

6. Det finns 500 restauranger på ön i alla prisklasser, men om du vill komma lite billigare undan och smaka på det riktiga Saint Martin ska du definitivt besöka en Lolo. En Lolo är en liten, traditionell bbq-restaurang med öppet kök och gemytlig atmosfär. Här hittar du allt från grillad fisk till den traditionella journey cake som äts tillsammans med varje måltid.

7. Den mest kända stranden på Saint Martin är Maho Beach – stranden vid flygplatsen där flygplanen glider in för landning alldeles ovanför ditt huvud. Men oroa dig inte – det finns 36 vita sandstränder till på ön där du inte behöver oroa dig för att ett flygplan skymmer din solbränna.

8. Hyr en bil och upptäck ön. Du hinner runt ön på en dag utan att stressa och det är oväntat prisvärt att hyra bil. Det finns bussar, men de kommer när de kommer… Det kan ju i och för sig ha sin charm när man är på semester och inte har någon tid att passa.

9. Jämfört med många andra karibiska öar är säkerheten hög på Saint Martin. Något som jag uppskattar när jag reser. Vanlig försiktighet är dock alltid bra – både här hemma och när du reser.

10. Bilarna tutar på varandra i trafiken hela tiden. Det betyder dock inte att man är irriterade på varandra, utan betyder mer ”Hej!” och ”Hur mår du?”

Vill du läsa mer om Saint Martin? Läs mer om ön på Saint Martins turistbyrå.
Alla bilder är pressbilder från Saint Martins turistbyrå.

Har du varit på Saint Martin? Vad tyckte du? Vad ska man inte missa när man åker dit?

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

4 KOMMENTARER

  1. Vilka härliga tips på Saint Martin, nu ska jag bara förankra med mannen att Saint Martin åker upp på vår gemensamma bucket list. Vi är också ”foodies” precis som dig så det borde förhoppningsvis inte bli alltför svårt, den karibiska maten är ju en smakexplosion utan dess like.. Maten, långa vita sandstränder, ett lugnt och härligt tempo och massor att se och uppleva, det är vår melodi det.

  2. Det låter så härligt! Jag hade inte Saint Martin på min radar innan denna artikel, så tack för tipset!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Ännu mer reseinspiration