Indien Recept

Recept: Palak Paneer – den indiska rätten jag aldrig åt i Indien

En rätt som jag hoppats få äta varje gång jag varit i Indien, är Palak Paneer. Jag vet inte om jag varit i fel delar av Indien (Chennai och Bangalore), men rätten har lyst med sin frånvaro. Detta hindrar mig dock inte från att ofta äta rätten både här hemma och i andra länder när jag är ute och reser. På Sri Lanka åt jag en riktigt bra variant, vilket detta recept påminner om. Jag har försökt att även göra receptet med egen paneer (ost), men det tar sådan tid att jag nuförtiden istället köper en god marinerad tofu. Palaksåsen med spenat, tomat och kokosmjölk är dock helt fantastisk och kan användas även till kyckling om du inte gillar tofu. Vem behöver take away när den hemmalagade varianten är sååå mycket bättre?

Förresten – bli inte rädd över längden på ingredienslistan! Samma kryddor återkommer flera gånger och proceduren är densamma för både spenaten och såsen 🙂 Jag freestylar ganska så mycket med kryddorna, våga det du med! Tycker du att det smakar för lite spiskummin – lägg till lite till! Det viktigaste är att få till en riktigt god, rund och smakrik kokos/tomatsås, så krydda ordentligt!

Ingredienser till min Palak Paneer

Generellt

  • 400 g fast tofu (jag köper färdigmarinerad tofu. Gillar du tofu – ta 600 g! Receptet ger mycket sås!)
  • 1 kruka färsk koriander
  • Salt
  • Smaklös matolja (typ rapsolja)

Spenaten

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 cm färsk ingefära
  • 500 gram fryst bladspenat
  • 1 msk svarta senapsfrön
  • 1 tsk kumminfrön
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk gurkmeja
  • Vatten
  • 1 msk ljus sojasås

Tomat/Kokosmjölksåsen

  • 2 gula lökar
  • 1 tsk kardemummapulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 msk fryst koriander (går lika bra med färsk, men ta lite mer då!)
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 cm färsk ingefära
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk vanlig kokosmjölk (ej light!)
  • 2 msk ljus sojasås
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk socker
  • 50 g smör

Gör så här!

Steg 1: TOMATSÅSEN

  1. Skär löken i tunna strimlor och fräs i smör tills den blivit mjuk i en gryta med tjock botten
  2. Riv i ingefära och vitlök i stekpannan tillsammans med löken tills det börjar lukta gott. Kryddorna ska inte brännas vid!
  3. Tillsätt alla kryddor utom koriandern och häll på lite vatten så att du får en väldoftande kryddkräm. Låt puttra någon minut på låg värme utan att bränna fast
  4. Tillsätt kokosmjölken, krossade tomater, soja, socker, smör och grönsaksbuljongtärning och låt koka i 45-60 minuter på låg värme.
  5. Efter 45 minuter, mixa såsen med en stavmixer så den blir tjock och slät. Smaka av. Om såsen inte känns tillräckligt ”rund” (beror mycket på de krossade tomaterna!), låt den puttra på en stund till eller tillsätt någon nypa till med salt/socker.
  6. Tillsätt koriandern

Steg 2: SPENATEN – börja med den när tomatsåsen puttrar

  1. Skär löken i tunna strimlor och fräs i smör i en stekpanna tills den blivit mjuk
  2. Riv i ingefära och vitlök i stekpannan tillsammans med löken tills det börjar lukta gott. Kryddorna ska inte brännas vid!
  3. Lägg i senapsfröna och stek alltsammans tills sesamfröna börjar låta
  4. Lägg i den frysta spenaten och stek den med resten av sakerna i stekpannan tills den tinat
  5. Häll på lite vatten och soja och koka spenaten på låg värme i stekpannan i cirka 30 min, låt inte spenaten torka ut utan fyll på med lite vatten om du ser att det behövs. När spenaten bytt färg och blivit supermjuk och mörkgrön så är den klar!
  6. När både tomatsåsen och spenaten är klar – häll ner spenaten i grytan med tomatsåsen och låt det puttra ihop under tiden du gör tofun.

Steg 3: TOFUN

  1. Skär tofun i kuber och lägg i stekpannan med lite olja
  2. Stek tofun på mellanhög värme, tills den fått lite färg och inte är så vattning
  3. Lägg i tofun i tomatsåsen och låt puttra några minuter så den suger åt sig av smaken.

Klart! Servera med basmatiris och garnera med rikligt med färsk koriander!

 

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Lämna ett svar