Blogg

Recept: Gyoza

När vi reser runt i Asien försöker vi alltid hitta ett riktigt bra dumpling/gyoza/dim sum-ställe. Din Tai Fung är vår favorit – en Taiwanesisk kedja som finns överallt i Asien, men även i USA och Australien. Här hemma i Sverige har jag hittills inte hittat ett riktigt bra ställe, så jag har lärt mig göra egna. Det här är vårt favoritrecept på Gyoza, men vi varierar innehållet efter var vi har hemma. Fast tofu+Shitakee, räkor eller kyckling – byt ut fläskfärsen till det ni tycker passar bäst. Dock tycker jag personligen att fläsk-gyoza oftast blir saftigast.

Fyllning:
200 gram fint riven spetskål eller vitkål
200 gram fläskfärs
2 fint hackade schalottenlökar (funkar även med vårlök)
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk riven färsk ingefära
1 msk maizena eller potatismjöl
1 msk rostade sesamfrön
1 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 msk sake (kan uteslutas)
1/2 tsk salt
färsk koriander – fint hackad

Deg:
40 tinade gyoza blad (köps frysta, färdiga, runda)
Ej nödvändig, men bra: Gyoza-form (se bilden)

Dippsås
4 tsk risvinäger eller Mirin
4 tsk japansk soja
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 tsk sesamolja
rostade sesamfrön
chiliflingor eller färsk chili
färsk koriander
riven ingefära (efter smak)

 

  1. Blanda alla ingredienserna till fyllningen i en stor skål.
  2. Ta ett av gyozabladen och lägg den mjöligaste sidan nedåt
  3. Ta en matsked och forma en oval klump av fyllningen. Lägg mitt på gyozabladet.
  4. Doppa en matpensel i lite vatten och blöt försiktigt kanten av gyozabladet hela vägen runt.
  5. Vik ihop gyozan på mitten och tryck ut eventuell luft. Se till att alla kanter trycks ihop ordentligt.
  6. Sätt gyozan på en plåt med smörpapper och täck med aluminiumfolie eller en bakduk.
  7. Upprepa tills alla gyoza är klara.
  8. Blanda dippsåsen. Gör gärna en skål per person så alla slipper dippa i samma skål.
  9. Ta fram ditt bästa stekjärn. Helst ett teflonjärn utan skador. Fastnar gyozan går den sönder.
  10. Värm upp järnet (7 av 9 på vår spis) och lägg lite sesamolja i botten av järnet.
  11. Ta en och en gyoza, gnid botten i sesamoljan och ställ dem i järnet. Vårt järn rymmer 10 stycken åt gången.
  12. Låt gyozan steka tills de får lite färg. När det fått färg, häll i några matskedar vatten i pannan och släng snabbt på ett lock.
  13. Låt gyozan ångkoka under lock i några minuter tills allt vatten är borta.
  14. Lyft upp på ett serveringsfat och täck över så de håller värmen, medan du steker på 10 till.
  15. När alla är klara: Servera underverken och njut!

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Lämna ett svar