Tyresta nationalpark

Lite ny vandringsinspiration och ett besök i Tyresta

Inlägget innehåller annonslänk till Adlibris

Det är så lätt att hamna i vardagslunken när skolan har startat. Vardagskvällarnas fritid bara försvinner i ett svart hål av aktiviteter och föräldramöten och helgerna tillbringas i shoppingcentrum för att jaga barnkläder och skor, storhandla veckans mat och sova i soffan. Kanske är det därför som jag verkligen uppskattar våra dagsutflykter runt Stockholm så ofattbart mycket. Tyresta är vårt go-to-place för oplanerade utflykter med maximal avkoppling. God korv, tunnbröd, räksallad, en stor termos kaffe och några timmar bland urskog och skogstjärnar så har jag laddat upp energinivåerna igen. Lördagens utflykt till Tyresta var faktiskt precis det jag behövde. Jag älskar Stockholm och dess intensiva utbud av allt från restauranger till kultur, men ibland vill man bara höra tystnaden och fågelkvittret. Bli inpyrd av röken från en brasa, hjälpa en liten tordyvel över en stig eller känna på den skrovliga barken på en uråldrig tall.

Tyresta nationalpark

Men även hur mycket jag än älskar att vandra i Tyresta, längtar jag ibland till nya skogar och tjärnar. Men hur hittar jag dit? I helgen hittade jag boken ”Vandra i Stockholm – 62 natursköna dagsvandringar från Skokloster i norr till Nynäshamn i söder”. En hel bok med vandringsleder mellan 5-15 km långa, med många rundvandringar och till ställen som jag aldrig ens hört talas om! Stora slottsrundan i Bogesund, Stora Gålöslingan, Jungfrusundåsen på Ekerö och Törnskogen – har ni hört talas om dessa friluftsområden? Det hade i alla fall inte jag!

Boken har inte bara detaljerade beskrivningar av vad du möter utefter själva lederna, utan har även mängder av fina naturbilder och kartor som hjälper dig att hitta rätt. Jag har en känsla av att denna bok kommer att bli min inspiration under många år framöver, för av de 62 vandringslederna i boken har vi hittills bara nosat på fem av lederna.

Tyresta nationalpark - flygsvamp

Nu blir det till att lägga upp en plan för kommande veckor, så att vi kan maxa ut höstens härlighet maximalt. Med lite tur går det förhoppningsvis att vandra en bra bit in i kyliga november, så jag önskar mig en höst fylld av vandring med frost som krasar under fötterna och toppluvan neddragen över öronen.

En detalj som jag uppskattar lite extra med boken, är att den även berättar om härliga caféer och restauranger i närheten av vandringslederna. Att avsluta en vandring med en våffla med grädde på ett slott eller i en brostuga, måste ju vara den ultimata vandringen, eller hur?

I lördags insåg jag att det finns ett inlägg som jag verkligen borde skriva. En kom-ihåg-lista med alla saker som är bra att ha med sig på en dagsvandring. Denna Tyresta-utflykt lyckades vi glömma våra grillpinnar, andra gånger glömmer vi mjölken eller kaffemuggarna. Jag får ta det som mitt kall i höst – att skriva en packlista för dagsutflykter. Det blir underlättar ju definitivt korvgrillningen att man kommer ihåg att ta med sig en tändare! 🙂

Nu ska jag gå och kolla in slow cookern som jobbar hårt (men långsamt) i köket. Persisk lammgryta står på menyn ikväll, en riktigt bra avslutning på en härlig helg. 🙂 Ha en superskön söndagskväll och om ni inte har röstat ännu – spring iväg till vallokalerna NU!

Vill du läsa mer om hur det är att vandra i Tyresta nationalpark? Titta in på mitt bildspäckade inlägg Dagsutflykt: Tyresta nationalpark eller på mina tips på andra dagsutflykter från Stockholm.

Tyresta nationalparkTyresta nationalpark Tyresta nationalpark Tyresta nationalpark

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

1 kommentar

  • Profilbild
    Svara
    Jeanette
    13 september, 2018 at 10:47

    Man glömmer bort så lätt allt det vackra som finns här hemma runt hörnet. Jag är själv väldigt sugen på den boken och gå på upptäcksfärd 🙂

Lämna ett svar

Rhen-Mosel

5 skönaste weekendresorna för hösten

Lövens varma färger, äntligen få klä sig snyggt i lager-på-lager och få njuta av att andas den friska höstluft.
Här kommer fem härliga resmål med kort restid och mycket mys.

Är det värt att resa bort bara för en weekend?

Semesterdagarna börjar ta slut, och det gör även energin i slutet av året. Du behöver ljus. Värme. Vila. Men är det verkligen värt att flyga utomlands bara för en helg?

OM Mig

Hej och välkommen till Rucksack – resebloggen för alla med reseglädje och upptäckarlust!

Jag som skriver här på Rucksack heter Eva Gyllenberg och jag hoppas att du här på bloggen ska hitta massor med inspiration och resetips för din nästa resa. Här finns guldkorn för alla som gillar vandring, natur, historia och upplevelser – oavsett ålder!

Vill du komma i kontakt med mig? Maila mig på info@rucksack.se

FACEBOOK

Nationalparker

Restips

%d bloggare gillar detta: