Blogg Thailand

Hur jag har lärt mig att älska Thailand – igen

Det känns inte så där överdrivet länge sedan som jag genomsvettig skakade fram på en stenhård träbänk på ett tåg på väg från Malaysiska gränsen till Bangkok. Dörren längst bak i tåget gungade vidöppen i den kolsvarta natten och folk hoppade av och på i farten utefter hela resan. Jag har inget minne av någon konduktör, men jag minns att jag höll hårt i min välfyllda ryggsäck.

Mitt första intryck av Thailand var en ren kärlekshistoria – på tiden innan chartern upptäckt Thailand, innan Thailand upptäckt svenskar och innan jag upptäckt resten av världen. Efter resans slut så falnade dock kärleken till det vänliga landet i Sydostasien ungefär lika snabbt som en omvälvande semesterromans. Och i samma veva som mitt intresse svalnade, började de svenska charterresenärerna upptäcka Thailand. Plötsligt blev det populärt att åka till mitt älskade Thailand och min strand var inte längre bara min favorit, utan halva Sveriges favorit. Alla hade ätit Pad Thai och alla hade köpt saronger och flätat håret på stranden. Thailand blev helt enkelt stället alla skulle åka till.

Men allt som blir för populärt, får en baksida. För oss backpackers som finkammade jordens alla hörn efter unika och genuina platser, låg inte Thailand längre på topplistan. Skulle JAG åka till ett ställe som alla andra också har varit på? Det var ju heeeeelt otänkbart! Så här i efterhand kan jag erkänna det för mig själv, även om det sitter långt inne. Jag hade blivit en resesnobb!

Thailand mat

Det tog mig faktiskt nästan tio år tills jag med tvekan vågade mig tillbaka till Thailand igen. Även denna gång på en billig backpackersemester. Jag minns att hela resan med flygbiljetter, boende och mat gick på tolvtusen kronor för tre veckor, och då fanns det trots den tuffa budgeten ändå utrymme att köpa kuddfodral i siden i present till mamma. Jag reste under lågsäsong, men det bästa sällskapet man kan tänka sig (min nuvarande man) i området kring Phuket och Krabi. Visst, vi var inte de enda turisterna i området, men människorna var precis lika vänliga, hjälpsamma och underbara som tio år tidigare.

Vi hade en fantastisk resa, med mycket dråpliga händelser, vackra stränder och väldigt många goa skratt – men jag blev inte lika kär i Thailand denna gång. Jag kan inte sätta fingret på varför, kanske var det jag som var på väg att växa ifrån backpackerlivet men inte ville erkänna det. Eller så fanns helt enkelt lite av resesnobberiet fortfarande kvar i mig.

Thailand-Phuket

Så vi tog en paus i vår relation igen, jag och Thailand. I tio år till. 2015 kunde jag inte längre kalla mig backpacker, utan mitt hotellkonsumerande hade uppgraderats till hotell med sängkläder i Egyptisk bomull och handduksservice vid poolen. Resesnobberiet hade gått över, jag behövde inte bevisa något för någon annan resenär längre. Jag reste helt enkelt dit JAG ville, oavsett vad någon annan tyckte. Det var dags att ge Thailand en chans till. Tio dagar på Phuket, med två olika fantastiska hotell med fem dagar på hotellet the Slate och fem dagar på hotellet the Surin. Och denna gång var det kärlek vid första ögonkastet – igen. Vi reste hit i juni månad, så dagarna bjöd på allt från strålande sol till ihärdigt monsunregn. Men vad gjorde det? Jag var nöjd och lycklig. Jag hade ju hittat tillbaka till mitt älskade Thailand – igen. 

Vill du läsa mer om Thailand? Kolla gärna in min Thailand-sida

Hua Hin - Thailand

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Lindha Älenmark
  21 juni, 2018 av 8:53

  Vilken härlig historia om din relation till Thailand. Jag och familjen bara älskar Thailand. Jag och min man har varit i Thailand i jag tror det är 15 år i följd. Vi hittar dock nya platser hela tiden att trivas på. Allt ifrån enklare bungalows till The Slate som vi bodde hela familjen på för 2 år sedan, vilket hotell. Jag älskar det! Och att man kan bo där och känna sig bekväm med barn.
  Riktigt fin och stilren blogg du har!

  • Svara
   Eva på rucksack.se
   22 juni, 2018 av 6:07

   Tack snälla du! Det är alltid lite speciellt med resmål som blir för populära, jag blir anti så fort resmålen börjar få svenska menyer på restaurangerna. Men Thailand är en keeper 🙂

  Lämna ett svar