Fotoalbum Frankrike

Colmar – Frankrikes gulligaste stad

Colmar-Frankrike

I Alsace, nära gränsen till Tyskland, hittar du charmiga lilla Colmar. Bland böljande kullar och soliga vingårdar ligger en liten stad där tiden stannat någon gång under medeltiden. Genom åren har staden varit både tysk och fransk, men trots historiens snabba kast har Colmar hela tiden behållit sin stolta franska Alsace-själ och skapat något unikt. Blomsterprunkande korsvirkeshus med sneda ytterväggar och färgglada fönsterluckor lutar sig mot varandra lite försynt. Det här är så gulligt att det nästan gör ont i hjärtat. På de små kanalerna flyter båtar med turister. Det är inte utan orsak som Colmar har en stadsdel som kallas för ”lilla Venedig” i folkmun.

På hustaken och på många träskyltar och tavlor möter du regionens lyckosymbol – storken. Jag har nog aldrig sett så många storkar som i Colmar, det sägs att nästan 250 storkpar bor i regionen. Storkarna traskar på taken med sina långa, smala ben och vakar över staden och skuggar taken med sina stora svartvita vingar. Med tanke på att staden har skonats från förstörelse under alla krig som regionen har mött genom åren, kanske det delvis var storkarnas förtjänst att olyckan hållits på avstånd.

Colmar är Alsace vinhuvudstad och varje sensommar hålls här en stor vinfestival, med 15 dagars glatt festande på regionens fina vita viner. Om du inte har möjlighet att komma hit till festivalen i augusti, är det dock inte helt fel att när som helst slå sig ner på en av de många uteserveringarna och helt enkelt beställa in ett glas lokal riesling. Antagligen kommer det att vara den bästa riesling du någonsin har smakat. För dig som gillar både vin och att vandra, finns här flertalet olika vandringsleder som tar dig runt kring de stora vingårdarna. Många vingårdar har öppet för besökare även om det varken finns skyltar eller öppettider. Kanske har du tur och blir serverad gårdens gewurztraminer med en liten bit fet och krämig munsterost. Om inte smaklökarna slagit knorr på sig själva ännu av lycka, så kommer de att göra det nu.

Colmar-Frankrike

Hur reser jag till Colmar?

Colmar ligger ganska så långt från de närmsta stora direktflygen från Stockholm. Zürich (15 mil) eller Frankfurt (30 mil) ligger närmst, men du kan även flyga till närmsta stora stad Strasbourg (7 mil) med en mellanlandning. Vi passerade förbi här i samband med ett besök på nöjesparken Europa park, som är ett måste-stopp om du reser i regionen med barn.

När är det bäst att åka hit?

Sensommarens vinskörd är årets höjdpunkt, så om du kan besöka regionen i augusti/september kommer du att få vara med om åtskilliga festivaler och matmarknader.

Var ska jag bo?

Allra bäst är om du kan bo på något litet pensionat inne i stadskärnan, så du lättare kan utforska Colmars restaurangliv på kvällarna. Vi bodde på promenadavstånd från centrum (1 km), på mysiga hotel Beausejour. Här hittar du inte bara ett trevligt hotell, utan även en urmysig restaurang som huserar på innergården under ett prunkande tak av vinrankor.

Vill du läsa mer om Colmar?

Här hittar du mer läsning om denna söta stad

Colmar-Frankrike Colmar-Frankrike Colmar-Frankrike Colmar-Frankrike Colmar-Frankrike Colmar-Frankrike Colmar-Frankrike

Colmar Placeholder
Colmar

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: